Contact us

Mijn winkelmandje
0,00
Blog

Fan van Eco-Brands: Hoe ik minder en minder weggooi in de vuilbak

Leven zonder plastic in een wegwerpwereld. – Door Dorien Bontenakel

 

Zero waste consumeren in een maatschappij waar ‘on the go’ de norm is. Het is een uitdaging van jewelste.

Lukt het gemakkelijk? Neen. Daarin moet je eerlijk zijn. Leven met een minimum aan afval is niet iedereen gegeven. Ook ons (nog) niet.
Te vaak moeten we zaken in de vuilbak kieperen. Verpakking rond verpakking, plastic om plastic heen. Het roept onnoemelijk veel frustraties op maar op dit moment, is het aanbod plasticvrije producten nog lang niet wat het zou moeten zijn.
Een aubergine kopen in de supermarkt? Allemaal zitten ze los verpakt. Een kartonnetje spaghetti uit de rekken nemen? Ah, helaas, die zitten per 2 of 4 verpakt – in plastic.
Bij elk product dat door mijn handen gaat, maak ik me die bedenking en dat maakt me zo boos.
Multinationals hebben nog veel te leren en zolang die niet mee op de wagen springen, is het voor velen moeilijk om te volgen.
In Antwerpen, waar wij wonen, is er welgeteld één zero-waste-winkel te vinden op het internet. Niet aantrekkelijk als je niet in het centrum woont en dus nog wat extra ‘naft’ de lucht in kan knallen om tot daar te geraken.

Toen onze kindjes ter wereld kwamen, werden we nog maar eens met de neus op de feiten gedrukt.

Pampers bij de vleet – want wauw, wat produceren die kleine wezentjes veel vuiligheid. We stappen over op wasbare luiers maar springen er vrij liberaal mee om: regelmatig gaat er een wegwerppamper om die mooie billetjes. We proberen er wel op te letten.
Zo kochten we laatst bij Eco-Brands de wegwerpluiers van Pingo.
CO2-neutraal geproduceerd, voor 85% volledig composteerbaar maar toch even comfortabel als andere wegwerp luiers.
Ook de Laundry en Dryer Eggs en ecologisch verantwoorde Marcel-waszeep verschijnt hier op het toneel.
Véél minder schadelijke stoffen, geproduceerd met aandacht voor de planeet, minder energieverbruik.
Mijn was ruikt zelfs beter – gelukkig wordt elk lieflijk vlekje (eufemisme? Nee toch!) van de kindjes er mooi mee uitgewassen.

Vervolgens pakken we de badkamer aan.

Ons doel? Geen microplastic meer in de intiemste kamer van het huis. Want dat is beter voor ons lichaam en dat van de planeet.
Flessen van gerecycleerd plastic, of waarom niet ineens een zeep- en shampoobar? We proberen het allebei.
De combinatiefles zeep en shampoo van Attitude met vanille-peeraroma is heerlijk en de kindjes schuimen er lekker op los.
Tandpasta uit een glazen bokaaltje en zonder microplastic, dat moet je me geen twee keer voorstellen.
Herbruikbare make-up-pads. Oorstokjes die geen zeepaardjes verstikken maar keer op keer opnieuw dienst doen. En zo verder, en zo voort.

Zo gaan we stapje voor stapje vooruit. Onze voetafdruk proberen te verkleinen, al gaat dat niet in één klap.

Investeren in groene, CO2-neutralere verbouwingen. Dat gaat niet in één keer, want wij zijn maar simpele verplegers met een nog simpeler loontje.
Dan doen we het maar op deze manier: we pakken deel voor deel ons verbruik aan. Wat meer vegetarisch eten, bewuster leven en aandacht hebben voor het milieu.
We maken een klein verschil maar desalniettemin een verschil.
Want wat wil ik mijn kinderen graag een mooie wereld laten ervaren, niet de post-apocalyptische, grauwe versie à la Snowpiercer en The Road.

Zullen we al eens samen beginnen in het nieuwe jaar?

Dankzij geurige zeepblokken en kleurige – gerecycleerde – flessen wasmiddel breng je de lente al in huis.
Met het heerlijke groeipapier – waarover al een blogje bestaat – kan je je tuin een beetje opfleuren, want je kan het gewoon planten (wel even wachten tot het niet meer vriest, misschien).
Tussen de green deals staat heel mooi, duurzaam speelgoed. En allemaal betaalbaar, wat niet vanzelfsprekend is voor eco-shops.
Misschien wagen we best eens allemaal samen de stap. Want er is geen planeet B. Alleen een plan B.

Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping